eCall 2015 - novinka v povinnej výbave auta

Ecall 2015 in car

Podľa Európskeho parlamentu by mali všetky automobily od roku 2015 obsahovať nové povinné vybavenie automatického privolania pomoci po autonehode. 

Systém nazývaný eCall by mal prísť do povinnosti od roku 2015 vo všetkých nových autách predávaných v Európskej únií, pre vodičov našťastie zadarmo.

Každé monitorovanie naháňa ľudom hrôzu nehovoriac o tom, ak to bude v povinnej výbave. Na túto tému Európsky parlament zdôrazňuje, že presné zistenie polohy automobilu sa nebude môcť využívať na monitorovanie polohy konkrétnych osôb vrátane pri spáchania trestnej činnosti.

Systém eCall na základe svojich senzorov, či už spustením airbagov, privolá prvú pomoc 112 nástky. Systém automaticky udá aj polohu vozidla, čas nehody aj typ vozidla. Systém môže posádka automobilu privolať manuálne alebo ho spustí systém automaticky. Tento systém sa už určitý čas na svete využíva, no zatiaľ ho majú len drahé modely osobných aut.

Podľa parlamentu by mal systém zachrániť viac ako 2500 životov ročne vďaka skorším zásahom záchranárov. Cena systému zariadenia v povinnej výbave by sa mala pohybovať  okolo 100€.


Komentáre